Andreas Wilson – mer än bara ett vackert ansikte

man

De flesta lärde känna honom som Erik Ponti i filmen Ondskan, men Andreas Wilson har även varit modell för Gillette och skrivit en bok om juice. På nätet finns fler Wilson, bland annat en kvinna med nästan samma förnamn, Andrea Wilson. Hon är mor till basketspelaren Kyrie Irvings dotter. 

Några snabba fakta om Andreas Wilson

NamnAndreas Axel Janota Wilson
Född7 mars 1981
FödelseortStockholm
Längd1,70 cm
FamiljFru och två barn
GenomslagSom Erik Ponti i filmen Ondskan
AktuellDriver gymkedjan Fightbox

Andreas Wilsons karriär

Andreas Wilson föddes i Stockholm och växte upp i Täby. Hans familj är speciell eftersom den ingår i den så kallade Långarydssläkten som är en svensk släkt med världens största släktträd. Pappan i huset var arkitekt och mamman keramiker. Andreas Wilson och hans äldre bror växte upp i ett kristet hem och brodern är numera verksam som präst. 

Efter studier på Tibble Gymnasium gav sig Andreas Wilson in i teater- och filmvärlden. Mest känd blev han för rollen som Erik Ponti i Jan Guillous Ondskan, men han har många fler filmer på sitt CV.

Filmer där Andreas Wilson har medverkat:

 • Ondskan, 2003
 • Gustaf, 2004
 • Den utvalde, 2005
 • Animal, 2005
 • Babas bilar, 2006
 • Kill your darlings, 2006
 • Colorado Avenue, 2007
 • Stone’s War, 2008
 • Sebastians Verden, 2010
 • Bicycle Bride, 2010
 • The Italian Key, 2010
 • Pax, 2010
 • Benjamins Flowers, 2012
 • Äkta människor (Tv-serie), 2012
 • 112 Aina, 2013

Fler av Andreas Wilsons jobb

Andreas Wilson har många strängar på sin lyra och han har synts för allmänheten på fler ställen utöver filmduken. Bland annat har han spelat teater i pjäserna Råttfångaren och Detaljer. Han har även haft en roll i en brevfilm i det gamla ungdomsprogrammet Bullen i SVT. 

Modell på allvar och skämt

Efter att Andreas Wilson gjort sig känd som en riktig hunk i filmen Ondskan uppkom flera jobbmöjligheter tack vare hans utseende. Han fick modellkontrakt med både klädföretaget Abercrombie & Fitch och välkända Gillette som säljer rakprodukter för män. En uppmärksammad kampanj där Andreas Wilson deltog var den skämtsamma och omtalade reklamfilmen för Gillette där Andreas Wilson visar hur man rakar inte bara ansiktet utan även stora delar av kroppen, inklusive könet. 

Juice och gym

På senare tid har Andreas Wilson startat en pod och skrivit en bok på ämnet juice. Han har även haft egen juice bar på olika ställen i Stockholm. Sedan några år tillbaka driver han nu ett antal gym med annorlunda inredning och framtoning. Hans gymföretag heter Fightbox och är ett aktiebolag. 

Hur lever Andreas Wilson privat?

 

På kontot @andreaswilsons på Instagram kan man se små glimtar från Andreas Wilsons privatliv. 2010 gifte han sig med sin flickvän Nicole Wilson och tillsammans har paret två barn. 

Lika som bär?

 

Med ett så pass vanligt och internationellt gångbart namn som Andreas Wilson finns det utrymme för förväxlingar, även mellan könen. Ett exempel på detta är en kvinna som bär nästan samma namn som den svenske modellen, nämligen Andrea Wilson. 

Andreas och Andrea Wilson, två personer på olika platser i världen. En man och en kvinna, den ena en modellande gymföretagare och den andra en skönhetsdrottning från Texas. Båda har kommit långt med hjälp av sitt utseende men troligen stannar likheterna där. 

Andrea Wilson blev känd som Miss Texas 2010 men mest som mamma till basketspelaren Kyrie Irvings dotter Azurie Elizabeth Irving, född 23 november 2015. Förhållandet var stormigt och slutade med en vårdnadstvist. Men Andrea Wilson dyker fortfarande upp i media, trots att hennes Instagram är privat. Den mer kände Kyrie Irving är numera gift med en annan kvinna. 

Andra Andrea Wilsons

Den som söker på Andrea Wilson Texas på instagram eller Andrea Wilson Facebook hittar fler personer med samma namn. Bland annat en kristen mamma som älskar fitness och en universitetsanställd person bosatt i Arizona.  

Det finns även en annan Andrea Wilson, Andrea Wilson Nightingale. Denna kvinna är född 1959 och är mycket högutbildad. Hon har studerat vid Stanford University, Magdalen College, Oxford och University of California, Berkeley. Hennes inriktning är litteratur och filosofi och hon är professor vid University of Stanford. 

0 Shares:
Du kan också gilla
Hur många meter är en km
Läs mer

Hur många meter är en km?

Förr i tiden använde man många gånger kroppen för att beskriva olika längdmått. Aln, fot, famn, tum och…

Går i Peking korsord

En vanlig formulering som dyker upp på webbkryss är går i Peking. De flesta känner Pekings som Kinas…