Bahn Mi – en vietnamesisk baguette

BAN MI1

Första gången jag hörde talas om Banh Mi var på Masterchef Australia. Kockarna där håller exceptionell nivå och utmaningarna är helt galet svåra. En av kockarna i säsongen 2021 var från Vietnam, han hette Tommy. Jag satt och dreglade i soffan varje gång han lagade mat – och Banh Mi lyckades han göra så juryn blev helt knockad. Wow! Men vad kännetecknar en Banh Mi? Häng med så ska jag förklara! 

Bakgrunden: hur en fransk baguette blev en Banh Mi

BaguetteIntroducerades i Vietnam av fransmännen under mitten av 1800-talet då landet var koloniserat av Frankrike
Bahn MiBetydelsen av orden är ungefär Banh = något bakat, Mi = vete, alltså “något som är bakat av vete”
Bahn Mi KhôngEn ofylld Bahn Mi, alltså bara en bit bröd i den traditionella, avlånga och lite spetsiga formen, ofta bakat med en blandning av vete och rismjöl
Bahn Mi KingEn restaurangkedja som etablerat sig i Skåne. Banh Mi King vill sprida kunskap om det vietnamesiska kökets läckerheter

Liten Banh Mi-relaterad historielektion

Vietnam har en lång historia färgad av ockupation och kolonisation. Kina styrde Vietnam under 1000 år, från år 111 f.Kr till år 938. Den kinesiska kulturen har lämnat stort avtryck och Kina har influerat landet till och från men tryckts tillbaka av olika dynastier av Vietnamesiska ledare. 

De södra delarna av Vietnam kallades Champa-riket och olika mäktiga familjer kämpade mot varandra i nord och syd. Mellan 1802-1945 var Vietnam ett enda rike. Franska katolska missionärer fick dock mer och mer inflytande och under 1800-talet blev Vietnam en fransk koloni. Men olika intressen skapade konflikter – Japan, Kina, Frankrike och England har gjort anspråk på landet och det delades så småningom upp i Nord- och Sydvietnam. Sovjetunionen och Kambodja har också präglat den konfliktfyllda Vietnamesiska historien. Den franska kolonisationen avslutades 1954. 

Men mat behöver människan och mycket av det franska köket levde vidare i Vietnam. Banh Mi är ett praktexempel på hur en legering kan uppstå mellan olika kulturer.

Så vad är en Banh Mi?

Tänk en baguette som blivit extra fluffig av rismjöl. Ta baguetten och dela den. Fyll den sedan med ungefär vad som helst! 

Oftast har en Banh Mi någon form av fläskkött i fyllningen: med köttfyllning kallas det Banh Mi Thit, eller ibland Banh Mi Thit Nguôi (=”special combo”). Där finns också oftast en massa grönsaker, exempelvis färsk gurka, koriander, picklad morot och rädisa. Någon sås ska också hällas på, ibland bara en god majonnäs men ofta något mer kryddstarkt. 

Den kan också fyllas med vietnamesiska köttbullar, paté, fisk, tofu, ägg eller till och med med glass! Den kan även serveras till varm mat, ungefär som en traditionell baguette som suger upp såsen, men det är vanligare att man får en Banh Mi fylld, ofta med sidfläsk.

Måste man åka till Vietnam för att få sig en Banh Mi?

Nej, minsann! Som många andra rätter från andra sidan jordklotet har även Banh Mi hittat till Sverige. Kul! Man kan hitta Banh Mi i både Stockholm (bäst recensioner har ThiThi på Timmermansgatan fått), Göteborg (till exempel i Stora Saluhallen) och Uppsala (pröva Uppsala Banh Mi på Vaksalagatan) och i Skåne finns Banh Mi King i Helsingborg, Landskrona och Ängelholm. 

Även i Malmö kan man få sig en Banh Mi, pröva Nguyens Sandwiches som serverar mer vietnamesisk mat än bara mackor, vilket även finns på Banh Mi Kings menu. Vill man äta sin Banh Mi hemma går det utmärkt att beställa från Foodora. Från Banh Mi Kings meny i Helsingborg kan man t.ex. välja smarriga Banh Mi Xa Xiu med grillat fläskkött, pickles, rödlök, koriander röd chili och chilimayo. Mums! 

Banh Mi – recept

Ska man hitta recept på webben är det bra med rätt sökord. Vietnamese Banh Mi recipe funkar bra (men använder man “receipt” blir det galet, eftersom det betyder “kvitto”. Det svenska “recept” kan även betyda “prescription”= läkarrecept). 

Ingredienser hittar man i asiatiska mataffärer, här är en lista på några affärer som säljer vietnamesiska livsmedel:

  • Malmö: Asien Trading Q S Lien, Möllevångstorget 
  • Helsingborg: Asian Market, Södergatan
  • Lund: Lockchan, Klostergatan
  • Göteborg: Saigon Food, Lilla Klädpressaregatan
  • Stockholm: H S Asien Livs, Medborgarplatsen
  • Uppsala: Asian Livs, Kungsgatan
  • Umeå: Gränslöst, Formvägen
  • Gävle: New Feel Kina. Södra Kungsgatan
  • Luleå: Norrlands Oriental Livs, Smedjegatan

Personalen brukar alltid vara hjälpsam och kunnig, även om man knappt vet själv vad man letar efter… Hoppas du nu blivit inspirerad att prova lite mat från Vietnam. Banh Mi är en perfekt introduktion!

0 Shares:
Du kan också gilla
Nöjesparken Tivoli mitt i Köpenhamn
Läs mer

Nöjesparken Tivoli mitt i Köpenhamn

Den populära nöjesparken Tivoli i Köpenhamn lockar besökare från hela världen. Med åkattraktioner, restauranger och konserter finns det…