Hur många medaljer har Sverige i OS? 

Books

Det finns de som säger att det viktigaste med sport är att ha roligt, men för elitidrottare är det sällan hela sanningen. Det är väldigt få personer som jobbar sig upp på elitnivå utan en vilja att vinna. En vilja att erövra medaljer. De offrar inte blod, svett och tårar för att “bara” bli fyra.

Och när det kommer till de stora mästerskapen är det också få fans som är nöjda med en fjärdeplats. I historieböckerna är det nämligen sällan något annat än guld, silver och brons som räknas. Och vilket mästerskap skulle vara större än OS? Så, för att reda ut hur bra de svenska idrottarna har lyckats ska vi nu ta fram svaret på frågan: Hur många medaljer har Sverige i OS?

Hur många medaljer har Sverige i OS 2022?

2022 var det vinter-OS i Peking, och det blev ett historiskt år för Sverige. För trots att längdskidlandslaget stod för en stor besvikelse med sitt sämsta OS på 20 år så gjorde Sverige sitt bästa vinter-OS någonsin. När längdstjärnorna underpresterade tog skidskyttelaget över i spetsen och såg tillsammans med bland andra Nils van der Poel (skridskor) till att de olympiska spelen 2022 blev en succé.

8 guld, 5 silver och 5 brons senare åkte Sverige hem från Kina med 18 medaljer i bagaget och ett nytt medaljrekord. 

Hur många medaljer har Sverige vunnit i OS?

OS är ju dock en tävling som (till publikens stora förtjusning) genomförts långt mer än en gång. Både sommar-OS och vinter-OS återkommer vart fjärde år, men med två års förskjutning så att det finns ett OS att avnjuta med två års mellanrum. Sedan OS startade har Sverige fått 176 vinter-OS-medaljer och 520 sommar-OS-medaljer, fördelade på de olika grenarna.

För den statistikintresserade följer här en lista över hur många medaljer Sverige har vunnit under de sex senaste olympiska spelen:

  • 2022 Peking (vinter) – 18 medaljer
  • 2020 Tokyo (sommar, genomfördes 2021) – 9 medaljer
  • 2018 PyeongChang (vinter) – 14 medaljer
  • 2016 Rio (sommar) – 11 medaljer
  • 2014 Sotji (vinter) – 15 medaljer
  • 2012 London (sommar) – 8 medaljer
0 Shares:
Du kan också gilla
Läs mer

Clark Olofsson & Dorian Demuynck

1947 föddes Clark Olofsson i Trollhättan i ett arbetarklasshem med en hel del alkoholproblem. Olofsson hade två systrar…