Hur ofta ska man tvätta håret?

HAIR

Hur ofta ska man tvätta håret? Frisörer brukar generellt rekommendera att man ska tvätta håret 2-3 gånger per vecka. Det är en bra grundregel att utgå ifrån. Sen tillkommer det som ställer allt på ända och det är att det finns hur många olika hårtyper som helst som kräver olika mycket tvätt. Det är heller inte bara hårtypen som avgör hur ofta man ska tvätta håret – det handlar även om hårbotten. 

Varje gång du tvättar håret påverkar du hårbotten. I hårbotten finns naturliga fetter som ser till att huden mår bra. Om man tvättar för ofta är risken stor att hårbotten blir torr och då börjar hårbotten producera mer talg för att kompensera för detta, vilket betyder att håret fortare blir fett. 

Vad gäller för killar?

Hur ofta ska man tvätta håret som kille? Det viktigaste är att inte tvätta håret för ofta. Två gånger i veckan fungerar oftast bra för killar. Det är också viktigt att använda miljövänliga och hudvänliga produkter. Det skadar både hår och hårbotten att använda schampo, balsam och stylingprodukter som innehåller mycket kemikalier. 

Välj helst oparfymerade produkter. Utöver detta påverkar livsstilen håret och hårbotten mer än man oftast inser. Att sova för lite, stressa, röka och så vidare kan mycket väl göra håret glanslöst och tråkigt. 

Om man har mjäll då?

Hur ofta ska man tvätta håret om man har mjäll? Problemet kan drabba vem som helst – det är hudflagor som faller från hårbotten. Anledningen att man får mjäll kan tex vara att hårbotten har blivit för torr, men det kan också vara att den reagerat av jästsvamp som redan finns i hårbotten.

För att komma tillrätta med mjäll behöver man välja ett milt hårschampo, gärna ett som är anpassat för mjäll. Konsultera gärna en apotekare. Vidare behöver man tvätta håret regelbundet, ej för ofta då det torkar ut, men inte heller för sällan för då kan smuts samlas i hårbotten. Tvätta gärna håret i ljummet till kallt vatten. Och killar, glöm inte ta hand om skägget!

Behöver man tvätta håret lika ofta på barn?

Hur ofta ska man tvätta håret på barn? De behöver inte tvätta håret särskilt ofta. 1-2 gånger i veckan räcker gott och väl. Det kan också behövas en extra tvätt om barnet blir mycket svettigt eller smutsar ner sig. På de yngsta barnen blir håret inte fett och smutsigt som på vuxna. Använd ett milt schampo anpassat för barn.

0 Shares:
Du kan också gilla
Läs mer

Clark Olofsson & Dorian Demuynck

1947 föddes Clark Olofsson i Trollhättan i ett arbetarklasshem med en hel del alkoholproblem. Olofsson hade två systrar…
Läs mer

Bästa filmerna på Netflix

Netflix är en av de mest populära streamingtjänsterna på marknaden och erbjuder en mängd olika filmer i alla…
Läs mer

De 8 bästa P3-dokumentärerna

P3 Dokumentär är en populär radiokanal från Sveriges Radio som sänder dokumentärprogram om olika ämnen. De har producerat…