Kaffe Karlsson – drink från Skandinavien

KAFFE

Kaffe Karlsson är en av de mest kända kaffedrinkarna, i alla fall för oss som bor i Norden. En värmande drink som passar lika väl på en After Ski som hemma i TV-soffan. Det är en söt kaffedrink som uppskattas på många håll i Sverige.

Snabbfakta om Kaffe Karlsson

Kaffe KarlssonÄr en drink – gjord på kaffe
UrsprungSkandinavien
InnehållerKaffe och likör
SmakEn sötare kaffedrink, jämfört med exempelvis Irish coffee

Kaffe Karlssons ursprung

Kaffe Karlsson sägs vara Nordens variant av Irish coffee. Jämfört med den whiskyspetsade irländska drycken är en Kaffe Karlsson pimpad med likör.

I Sverige har vi sedan lång tid tillbaka haft för vana att spetsa kaffet. Vem har inte hört talas om en kaffekask? För dig som inte vet vad det är kan här informeras om att det är en stark kopp kaffe spetsad med en skvätt sprit. En drink som under generationer värmt folket under kalla vinterkvällar.

Det är troligt att kaffekasken utvecklades av någon, någonstans i Skandinavien. Att denne någon bestämde sig för att avancera drinken. Intressant är att den engelska översättningen av Kaffe Karlsson är “The Scandinavian version of Irish Coffee”.

Recept på Kaffe Karlsson 

Kaffe Karlsson hittar du med en enkel googlesökning. Undvik Wikipedia och gå istället in på sidor som köket.se eller ICAs hemsida.

 Receptet på ett klassigt glas härlig Kaffe Karlsson lyder enligt följande: 

  • 3 cl Cointreau
  • 3 cl Baileys
  • 15 cl nybryggt kaffe. 

Du häller först upp spriten och sedan nybryggt kaffe på det. 

Sedan toppar du kaffedrinken med krämigt lättvispad grädde. Garnera kan du göra med antingen choklad eller kaffe – beroende på vilken smak du föredrar.

För att undvika att Kaffe Karlsson skär sig är det viktigt att blanda den försiktigt med tanke på att Baileys är en tjockare likör baserad på mjölk.

Kan man använda Kahlua istället?

Denna variation av Irish coffee går såklart att experimentera med. Du kan välja den likör som du själv föredrar. Cointreau har ju en skarp apelsinsmak som inte faller alla i smaken. Är din favorit i stället Tia Maria eller Kahlua så finns det inga hinder. Prova dig fram.

Kaffe Karlsson – Kalix lyxcafé

Kaffe Karlsson är kanske lika känt i södra som i norra Sverige men uppe i Kalix finns till och med ett trevligt galleriacafé med just namnet Kaffe Karlsson. Där serveras allt från smarriga räkmackor till gräddiga bakelser.

Om du inte har provat en äkta Kaffe Karlsson föreslås att du gör det. För dig som tänker att kaffedrinkar är lite beska eller tråkiga kan faktiskt bli omvänd. Oavsett om du gillar det eller inte kan det vara kul att ta del av den skandinaviska historien och kaffekaskens utveckling.

0 Shares:
Du kan också gilla