Nike Nylander – välkänt ansikte på SVT i snart två decennier

Nike Nylander – välkänt ansikte på SVT i snart två decennier

Nike Nylander, nyhetsankare på Aktuellt och en av programledarna för samhällsprogrammet Agenda. Efter ett antal år med jobb på bland annat Kulturdepartementet sadlade hon om och blev journalist som 37-åring. Nu har vi sett henne på Sveriges Television i 18 år.

Snabbfakta om Nike Nylander

Ålder56 år
FamiljUtflugna döttrarna Elsa och Anna-Clara, samt 12-årige sonen David
YrkeJournalist
Här syns honAktuellt och Agenda på SVT

Nike Nylander växte upp i tre olika länder

Nike Elisabeth Nylander föddes den 8 oktober 1966 i Uppsala. Som fyraåring flyttade hon och familjen till USA. Nikes pappa är arkeologen Carl Nylander och familjen flyttade för att han skulle undervisa vid universitetet.

I tonåren flyttade Nike till Rom där hennes mamma, Titti Nylander, var utrikeskorrespondent. Föräldrarna hade då separerat. Nike bodde hos sin mamma medan hennes yngre bror bodde med deras pappa.

Studerade humanistiska ämnen

Som ung studerade Nike Nylander lite av varje som hon tyckte verkade roligt. Bland annat konstvetenskap, religionshistoria, filosofi och engelsk litteratur. Hon läste vid Poppius journalisthögskola i Boston och journalisthögskolan i Stockholm.

Lång och bred arbetslivserfarenhet

Som ung hade Nike Nylander flera olika jobb. Här är några ställen där hon arbetat:

  • Korvkiosk
  • Vården
  • Kafé
  • Bokhandel
  • Som museivakt
  • Som korrekturläsare

Så småningom fick hon jobb på Kulturdepartementet. Där jobbade hon mellan 1993 och 2001, bland annat som pressekreterare.

Det var först därefter som hon läste till journalist. Vid 37 års ålder avslutade hon studierna och fick praktik på Sveriges Television. Sedan 2004 är SVT hennes arbetsplats.

Nike Nylander – på SVT i arton år

Nike Nylander började som nyhetsreporter, ett arbete hon kan sakna ibland. Men hon har berättat att det arbete hon har nu, som nyhetsankare i direktsändning, är så otroligt roligt.

För det är där vi ser henne nu. Som nyhetsankare på Aktuellt. Nike Nylander är också en av programledarna för samhällsprogrammet Agenda.

Proffsig och seriös – för det mesta

För det allra mesta är Nike Nylander en mycket proffsig och seriös nyhetsuppläsare. Men några gånger har hon inte lyckats hålla sig för skratt under direktsändningen. Ena gången i samband med en intervju av Ryan Airs vd Michael O´Leary 2013. Andra gången när ett reportage om sexleksaker i Kina avslutades och ett nytt reportage om ett indiskt köttförbud påannonserades av kollegan Jon Nilsson. Då brast Nike Nylander ut i skratt och kunde inte läsa upp det hon skulle säga, utan Jon Nilsson fick läsa även Nikes del.

Omdiskuterad intervju

2015 gjorde Nike Nylander en intervju med författaren David Lagercrantz i samband med utgivningen av hans bok Det som inte dödar oss – uppföljaren till Stieg Larssons Millennium-trilogi. Nike ställde frågor om varför Lagercrantz gått med på de villkor han gjort om boken och tog upp en del av den kritik som kommit.

Enligt Björn Häger på tidningen Journalisten gick det här emot den oskrivna regeln om att inte skapa dålig stämning i intervjuer med kulturpersoner. Förlaget och författaren hade föreslagit andra frågor och var troligen mest ute efter att få bra PR inför boksläppet, medan Nike Nylander som journalist ville fråga författaren om det som det pratades mycket om kring den uppmärksammade boken.

Privatlivet är privat

Nike Nylander har sagt i intervjuer att som anställd inom public service vill hon inte vara för öppen med sitt privatliv. Hon har till exempel inget öppet konto på Instagram. Däremot har hon ett konto på Facebook. Där lägger hon framför allt upp inlägg och artiklar som rör jobbet på SVT.

Facebook-inlägget som skapade diskussion

2011 skrev Nike Nylander ett uppmärksammat Facebook-inlägg. Hon berättade om en händelse då en manlig kollega på SVT bett henne ställa sig upp och snurra runt framför honom. Sedan sa mannen att han inte trodde att hon var gravid, men att hans fru dagen innan sett henne på TV och sagt att Nike såg gravid ut.

Nike var i sin text upprörd över hur kvinnor om och om igen får sina kroppar kommenterade. Hon skrev att det är ett samhällsfenomen att kvinnors kroppar kommenteras. Hon menade att det viktiga inte var den här specifika personen och händelsen, utan det faktum att det händer så ofta.

Två vuxna barn och en sladdis

Att Nike Nylander har varit gravid vet vi. När hon var 43 år föddes sonen David, som idag är 12 år. Från en tidigare relation hade Nike redan döttrarna Elsa och Anna-Clara, som idag är 24 respektive 22 år. Nike har separerat från sonens pappa. Såvitt vi vet är hon inte gift eller har någon annan partner.

0 Shares:
Du kan också gilla
Läs mer

Bästa sommarpratare 2021

Sommaren 2021 bjöd på många intressanta sommarpratare som förgyllde svenska radio- och tv-kanaler med sina spännande samtal och…
Läs mer

Kaiya Bella Luna Stormare

År 2008 gifte sig den världsberömda skådespelaren Peter Stormare med Toshimi Stormare. Innan Toshimi tog sin mans efternamn…
Hur många meter är en km
Läs mer

Hur många meter är en km?

Förr i tiden använde man många gånger kroppen för att beskriva olika längdmått. Aln, fot, famn, tum och…