Valter Chrintz – handbollsspelaren från Åhus

Valter Chrintz är bara 22 år gammal men har redan hunnit med att ta medalj i både EM och VM för seniorer. Han spelar handboll för den tyska klubben Füchse Berlin och det svenska landslaget som högersexa och kom att bli mycket populär under sina turneringar med landslaget, både för sin prestation på planen men också för sin karisma.

Snabba fakta om Valter Chrintz

ÅlderFöddes 26 april 2000
Längd185 cm
FamiljMamma Pernilla, pappa Anders och storasyster Wilma
MedaljerGuld i U18-VM 2018, silver i VM 2021 och guld i EM 2022

Valter Chrintz växte upp med stöttande föräldrar

Valter Chrintz föddes år 2000 i Åhus i närheten av Kristianstad. Där började han spela handboll i Åhus handboll som junior, och blev kvar fram till 2012. 2012 var det dock dags för nästa steg i handbollskarriären, och då började han spela i IFK Kristianstad juniorlag. Det märktes redan då att han var en lovande spelare, och 2017 fick han ta klivet in i seniorverksamheten och A-laget.

I sin första seniorlagsmatch gjorde Valter 4 mål, och bara ett år senare, 2018, fick han spela sin första Champions League-match med just Kristianstad. Där blev det fem mål för artonåringen som sedan också fick ett förlängt kontrakt med klubben. Han stannade i Kristianstad fram till 2020 då han tog sig ut i Europa med ett kontrakt med Füchse Berlin där han är kvar än idag.

Kanske är en av hemligheterna bakom Valter Chrintz succé att han har föräldrar som stöttar. I en intervju med Expressen berättar Pernilla och Anders om stunden då Valter sköt Sverige till EM-semifinal 2022, om hur de inte vågade titta, grät och dansade vilt. Och det verkar som om stödet har funnits hela tiden. Valter har bland annat berättat att hans föräldrar har hjälpt honom att hålla sig ödmjuk även under de stunder det går bra.

Valter Chrintz fick lön för sitt hårda jobb

Det hårda jobbet i klubblaget gav resultat för Valter när han 2018 blev uttagen i U19-landslaget, ett lag som sen kom att ta guld i U18-VM 2018. I den turneringen blev Valter uttagen till All Star-teamet. 

Framgången fortsatte sedan när han blev den första spelaren född på 2000-talet att representera det svenska seniorlandslaget. Tillsammans med resten av Sveriges handbollsstjärnor har han sedan tagit hem både VM-silver och EM-guld. Det har blivit både drömmål, avgörande straffar och vilda firanden för Valter Chrintz.

En sammanfattning av Valters framgångar:

  • Gjorde fem mål i Champions League under sin första match där 2018
  • Guld i U18-EM 2018, dessutom invald i All Star-teamet
  • Första spelaren född på 2000-talet att representera det svenska A-landslaget 2019
  • Spelade EM 2020
  • Tog silver i VM 2021
  • Blev inkallad i EM-truppen 2022 under turneringen efter covidsmitta och tog hem ett guld
  • Gjorde ett viktigt mål i EM då han satte en straff vid likaläge med 15 sekunder kvar av kvartsfinalen mot Norge, kom att bli det avgörande målet som tog Sverige till semifinal.

Valter Chrintz fick en allvarlig skada – gick ut med det på Instagram

Den 7 november 2022 lade Valter Chrintz upp ett inlägg på Instagram med en bild från en match med klubblaget då han blev utburen på bår. I inlägget skriver han att en magnetröntgen har visat att hans främre korsband är av och att hans menisk är skadad, en skada som kräver operation och lång rehab.

I inlägget skriver Valter om hur jobbigt det är att inte kunna spela sporten han älskar, men att han är motiverad till att komma tillbaka ännu starkare. Hur länge han kommer vara borta är det svårt att säga i nuläget, men förhoppningsvis kan han stå på planen igen nästa säsong. Skadan skedde bara ett par månader efter att han förlängt sitt kontrakt med Füchse Berlin till 2026.

0 Shares:
Du kan också gilla

Louisa Aldrich-Blake

Dame Louisa Brandreth Aldrich-Blake var en av de första brittiska kvinnorna som gick in i den moderna medicinens…